dijous, 15 de gener del 2015

El fill de l'acordionista

Bernardo Atxaga
               
Bernardo Atxaga (pseudònim de Joseba Irazu) va néixer a Asteasi (Guipuzkoa) el 1951.
Va estudiar Enonòmiques a Bilbao i Filosofia a Barcelona. Poeta i novel·lista, escriu en basc i castellà. El seu primer treball literari es va publicar el 1972, a partir d'aleshores ha publicat més de vint llibres de literatura infantil i juvenil, ha realitzat guions radiofònics, obres teatrals i lletres de cançons.
Entre les seves novel·les cal destacar "Obabakoak" (Premio Euskadi, Premio Nacional de Narrativa, Premio Nacional de la Crítica, 1998 i Prix Millepages), "L'home sol" (Premio de la Crítica, 1994) i "Aquells cels (1995, Premio Euskadi de Plata i finalista del Premio Nacional de Literatura). L'any 2002 va rebre el premi Eusko Ikaskuntza per la seva contribució a la conolidació de l'èuscar com a llengua literària. "Soinujolearen semea" la versió original de "El fill de l'acordionista" va merèixer el Premio de la Crítica 2003 i el Premio Euskadi de Plata.

"El fill de l'acordionista"
Una  descripció  acurada  de  l’època   i d’un  pais  Euskadi,
L’amistat   i  les  relacions   en  l’adolescència  ,  la  descoberta  de  la  vida  ,  l’entrada  traumàtica  al  món  del adults , la  pèrdua  de  la  ingenuïtat   de  cada  nou  descobriment. 
Des dels anys trenta fins a finals del segle XX, des d´Obaba fins a Califòrnia, de la infància a
 l´escola als inferns de la guerra civil i de la violència, Atxaga s'enfronta de manera valenta al tema de la memòria, la nostàlgia, l'amistat, i també al de la tristesa d´aquell que deixa la seva terra sabent que mai no tornarà.
I al centre de les múltiples ramificacions d'aquesta història, l´amor com a única possibilitat de salvació davant les circumstàncies més dramàtiques.
 La  descripció  del  paisatge  incomparable  de  les  valls.
La  cloenda  del  llibre  en  la  confessió  de  la  traició,  d'una  gran  sensibilitat  ,  el  dolor  i  el  rebuig  al  terrorisme  però  un gran  respecte  als  ideals




El  bombardeig de  Guernica  el  primer  a  la  història  contra  civils   va  ser  una  de   les  gestes   de  Franco  i  Hitler.
"la  guerra   és  com  una    bola  d'acer  per  enderrocar   edificis , la  bola  ha  quedat  fora  control..."
                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada