dimecres, 15 de març del 2017

Mecenas




 Pere Mir                    




El químic, empresari i filantrop Pere Mir, que a través de la Fundació Cellex ha tingut un paper determinant en l'enlairament de la ciència a Catalunya en els últims quinze anys, va morir divendres a la nit al seu domicili de Barcelona després que el seu salut s'hagués deteriorat en els últims mesos. Tenia 97 anys.
Mir, que havia fet fortuna com a químic després d'inventar una nova tècnica per extreure formol de la fusta, i que tenia més de vint patents, algunes de les quals encara s'utilitzen avui dia, va iniciar la seva activitat filantròpica en els anys 60 amb una donació a la Casa Pairal de Vilassar de Mar.
La seva vocació de contribuir a la comunitat el va portar a crear el 2003 la Fundació Cellex amb els beneficis obtinguts amb la venda de la seva empresa, Derivats Forestals. Convençut que la investigació és essencial per al desenvolupament econòmic d'un país, va decidir finançar projectes científics ambiciosos que no haguessin pogut fer-se realitat només amb finançament públic.
"Algunes de les nostres millors institucions científiques no serien on són sense el suport de Cellex; el seu paper ha estat fonamental ", va destacar en el 2015 Andreu Mas-Colell, que ha estat una altra figura clau en el desenvolupament de la recerca a Catalunya.

Entre les institucions que la fundació més ha donat suport destaquen l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), avui reconegut com una referència mundial en fotònica; l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron (VHIO), que té des del 2015 un edifici de set plantes íntegrament finançat per Cellex; o l'institut Idibaps de l'hospital Clínic, que ha guanyat més de 5.000 metres quadrats amb el nou Centre de Recerca Biomèdica Cellex.

És en l'àrea de biomedicina on la fundació ha fet més donacions. Tots els grans centres hospitalaris de l'àrea de Barcelona (Clínic, Vall d'Hebron, Sant Pau, Can Ruti, Bellvitge i Sant Joan de Déu) han rebut suport de Cellex per desenvolupar projectes de recerca.
La fundació, de la qual Pere Mir era president, s'ha compromès també a la formació de joves científics i tecnòlegs. Finança des del 2004 el Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC, que ofereix la possibilitat de cursar dues carreres simultànies a alumnes d'altes capacitats. I impulsa des del 2012 el programa Cims-Cellex, destinat a alumnes que cursen un batxillerat internacional amb un alt nivell de matemàtiques.
Des que es va crear la fundació el 2003, Cellex ha invertit més de 120 milions d'euros en institucions mèdiques i científiques. De cara al futur, té inversions compromeses fins al 2020.
Pere Mir "és el més il·lustre patró de les ciències del nostre país", segons el va definir en una ocasió l'oncòleg Josep Baselga, avui director mèdic de l'hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York i un dels investigadors als quals Cellex va finançar durant la seva etapa a Vall d'Hebron.
Els que el van tractar destaquen d'ell el seu intel·ligència, la seva vitalitat, la seva bondat i el seu sentit de l'humor. La gratitud i l'admiració que li professava la comunitat científica contrasta amb el poc conegut que era entre la població.
"Es viu molt més tranquil sense ser famós", va explicar en una ocasió a La Vanguardia. "Prefereixo que el protagonisme el tinguin els investigadors, que són els que fan una feina veritablement important, i que el reconeixement el tingui Cellex. Jo, personalment, no necessito que em coneguin ".
Hi havia decidit portar una vida discreta i va demanar morir amb la mateixa discreció. Va sol·licitar que la seva mort no es fes pública fins que les seves cendres fossin dipositades al panteó familiar del cementiri de Vilassar de Mar. Li sobreviu la seva esposa, Núria Pamias.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada