dissabte, 29 de març del 2014





Enric  Granados

Va néixer el 27 de juliol de 1867 a Lleida, (Espanya).

Va cursar estudis a Barcelona al costat de Felipe Pedrell ia França amb Charles Wilfrid de Bériot. En 1883 va guanyar un concurs per a piano i el 1887 viatja a París (França).
Després, el 1889, es va traslladar a Barcelona on va ser concertista de piano i professor.

Va donar el seu primer recital a 1890, quan tenia 23 anys. La seva obra mestra com a compositor és la suite per a piano Goyescas (1912 i 1914), inspirades en obres del pintor espanyol Francisco Goya. Diversos temes de la suite aparèixer de nou en una òpera també titulada Goyescas (1916), que conté el seu famós Intermezzo per a orquestra. Es va representar per primera vegada al Metropolitan Opera House de Nova York. De la resta de la seva producció es poden destacar les Dotze danses espanyoles per a piano i les cançons amatòries.
Aquesta  representació   va  constituir  un  èxiti  va  ser   convidat   pel  president  dels  Estats  Unitd per  tocar  a  la  Casa  Blanca.  Aquesta  circunstància  va  ser  la  causa  que  el  compositor   perdés   el  transatlàntic  que l’ havia  de  tornar  a  Espanya.
Complert  el  seu  compromís,  no  va  voler   esperar   la  sortida   d’un  altre  vaixell  espanyol  i va  embarcar  per  a  Anglaterra, allà, a Folkestone,  va  prendre  el  Sussex ,  el  qual, poc després  de  salpar, va  ser  torpedinat  i   enfonsat  per  un  submarí  alemany,  durant  la  I  Guerra  Mundial  el  24   de   març de  1916  al  canal  de  la  Mànega   .
El  vaixell  comença   a  enfonsar-se   i  la   seva   esposa   cau   al  mar ,  Granados  intenta  salvar-la  però  tots  dos  moren  ofegats
La  notícia  va  causar   sensació  , a   Barcelona  ,  Lleida, París,   a Nova   York,  se  li  van  tributar  homenatges  pòstums





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada