dissabte, 16 de maig del 2015

Tren a Puigcerdà




Resultat d'imatges de imatges  interior  vago


Darrerament la RENFE està de moda. Els retards han arribat a ser històrics. En algunes ocasions un tren pot estar aturat hores. I durant aquest temps poden passar moltes coses…

La nova novel·la de la Blanca Busquets, Tren a Puigcerdà, es desenvolupa dins d’un vagó de tren aturat en què hi viatgen unes quantes persones unides entre elles, fins i tot sense saber-ho, amb uns fils invisibles. Com va destacar Joan Triadú durant la presentació, hi ha una frase dins del llibre que resum molt bé el que hi trobarem: aquest vagó és la vida. I és que un rere l’altre els personatges se’ns dibuixen des de diferents plans i punts de vista. Com si d’un quadre cubista es tractés, l’autora tiba dels fils i enllaça les vides dels protagonistes que, per diferents motius, viatgen aquell dia cadascú cap el seu destí.

A través de cada personatge se’ns presentaran temes actuals i punyents com són la violència masclista, l’alzheimer, la immigració… així com també temes eternament literaris: l’amor, la vellesa, la maternitat. I tot plasmat delicadament amb paraules senzilles, amb ironia, un cop més, i amb una manera de fer que ens evoca diferents autors, els quals, de ben segur, formen part del bagatge cultural de l’escriptora: Pla pel llenguatge i el humor, a voltes negre; Joyce pels monòlegs; Rodoreda per la fragilitat d’alguns personatges… En aquesta societat dura i postmoderna s’agraeixen la sensibilitat i humanitat que embolcallen el llibre de la Blanca Busquets i, encara més si la lectura resulta amena i lleugera! El jo narrador canvia constantment no deixant temps per amollar-nos al personatge, í fent que entrem al trencaclosques . Ara una falsa monja, ara una adolescent, ara una claustrofòbica prenyada… ens aniran mostrant els seus pensaments més íntims mentre que probablement estem aturats dins d’un tren. Serà el mateix?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada