dissabte, 7 de gener del 2017

Apunts del subsòl Dostoievski













Aquesta és una novel.la curta organitzada en dos parts: La primera consta d’onze capítols breus. Bàsicament és un monòleg interior en el que se’ns presenta al protagonista, un miserable funcionari frustrat, com un antiheroi contradictori, malaltís i excitable, que dirigeix el seu parlament a un públic inexistent. El narrador de la història és, per tant, un home del subsòl afectat per la marginalitat, que en la seva infelicitat es dedica a pensar i a planejar venjances, i que s’aplica en enfonsar-se encara més en la tragèdia ( el seu sentiment de culpa). Prefereix els seus pensaments sobre la llei natural, el racionalisme i el lliure albir, donant sortida a autèntiques preocupacions de l´autor rus.
Finalment desenvolupa una profunda reflexió sobre la contradicció que sorgeix respecte a la noció del bé i de la llibertat que desafia la idea tradicional de racionalisme. L´home del subsòl no actua amb desconeixement dels principis morals que podrien ser qualificats de correctes i tampoc es troba simplement dominat per les seves passions morals. Actua, segons l´explicació que presenta de si mateix, en contra dels seus principis morals amb l´objectiu d´alliberar-se d´ells.

A l’inici de la segona part ens relata un episodi de la seva joventut. El personatge s´auto-convida a una festa en honor de un militar, excompany de col·legi al qual detestava quan eren infants, no sabent-ne el per què, i que els altres admiraven. Vol demostrar als altres la seva superioritat intel·lectual. La virtut de ser intel·ligent és quelcom que remarca constantment al llarg del llibre. En el fons és un personatge insegur. El resultat és nefast, se’n riuen d´ell i el fan sentir insignificant i l´ignoren. Quan acaba la festa decideixen anar a un prostíbul sense ell però hi va de totes maneres. Quan arriba al lloc no els troba, troba una noia molt jove que fa de prostituta i l’enganya dient-li que pot recórrer a ell si decideix abandonar l’ofici. Abans però li descriu un futur desolador per a ella si continua treballant allí, li obre els ulls, mostrant-li un futur millor, però no està pensant pas en ajudar-la, simplement gaudeix atemorint-la i donant-li falses esperances. Quan torna a casa té por que ella decideixi anar-hi. I quan al cap de tres dies apareix, es comporta miserablement, arribant a fingir un atac d’histerisme. No li fa costat, i l´empeny a que marxi. És un ser autodestructiu i li agrada destruir als altres al mateix temps. Dostoievski descriu tan bé el personatge que arribes a odiar-lo amb totes les teves forces, qüestionant-te el per què de certes actuacions com el cas de quedar-se a la festa enlloc de marxar veient clarament que li fan el buit total.

Renega de tenir consciència.


Conclusió: Crec que el personatge de la novel·la és una persona turmentada que vol ser dolent, actuant amb maldat, però que en el fons no està bé amb si mateix   psiquicament   està  malalt.
El  retrobament  amb  la noia  es  veu  com  una il.lusió  que  no  es  fa  realitat i  que  torna  a  sortir 
el  personatge   antipàtic  i  hermètic



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada