dissabte, 23 de març del 2019

biografia de Yuval Noah Harari





BIOGRAFIA DE YUVAL NOAH HARARI


Yuval Noah Harari (24 de febrer de 1976) historiador i escriptor. Va néixer a Kiryat Atta, Israel. És un reconegut professor de la Universitat Hebrea de Jerusalem conegut per les seves obres: Sapiens: d'animals a déus, Homo Deus: breu història del matí i 21 lliçons per al segle XXI. Els seus pares són jueus amb arrels a Europa oriental. Es va especialitzar en història medieval i militar. Després, va obtenir el seu doctorat a la Universitat d'Oxford a Anglaterra.
Va publicar diversos llibres i articles en anglès i francès sobre història military en l'edat mitjana com ara, Special Operations in the Age of Chivalry 1100-1550, The Ultimate Experience: Battlefield Revelations and the Making of Modern War Culture, The Concept of "Decisive Battles" in World History, Armchairs, Coffee and Authority: Eye-Witnesses and Flesh-Witnesses Speak about War, 1100-2000. El primer li va assegurar popularitat i reconeixement a nivell mundial. Aquest text va ser publicat inicialment en hebreu i quan va arribar el seu moment de fama va ser traduït a uns trenta idiomes. El text exposa la història de la humanitat des del principi de l'evolució de l'Homo sapiens, l'Edat de Pedra, fins a les revolucions polítiques del segle XXI.
Per difondre les seves obres ha realitzat una sèrie de conferències digitals de manera gratuïta: Breu història de la humanitat. Més de 100 000 persones s'han inscrit a les seves conferències a la plataforma TED. No només ha parlat del passat sinó del futur proper, Harari assegura que els humans estarem enfrontats amb una nova sèrie de reptes. L'autor explora els projectes, els somnis i els malsons que aniran modelant el segle XXI: superar la mort fins a la creació de la intel·ligència artificial.
L'historiador en els llibres Homo Deus i lliçons per al segle XXI exposa que l'epicureisme és la filosofia dominant en la societat actual; en la societat occidental pel seu caràcter il·lustrat, racional i pel seu poder econòmic i militar. L'epicureisme es caracteritza per l'allunyament en la creença en déus, el materialisme del món existent, l'absència de por a la mort, la satisfacció raonable del plaer sense caure en el desig ni en la por i la pràctica de la raó com a guia de coneixement. Harari exposa que li evolució de l'home arriba en els temps presents una posició privilegiada que l'impulsa a ser conseqüent amb la seva humanitat globalitzada i complexa.
Harari també fa servir la idea del dataísmo, situant-la en el seu context històric. Argumenta que totes les estructures polítiques o socials competidores poden ser vistes com a sistemes de processament de dades. Cal entendre que el dataísmo consisteix en fluxos de dades i que el valor de qualsevol fenomen es determina per la seva contribució al processament de dades.
Harari, un investigador jove que va prendre la decisió de ser vegà i practicar la meditació Vipassana, ha estat llegit i recomanat per personatges com Barack Obama i Mark Zuckerberg. Actualment resideix en un moshav prop de Jerusalem amb el seu marit. Assegura que les diferències biològiques van a obrir la bretxa de desigualtat en un futur i que la llibertat, la democràcia, i els drets humans es troben en perill. En una entrevista va assegurar: Com més globalitzada i automatitzada és l'economia, menor és el poder de la classe obrera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada