dissabte, 2 de març del 2013

Any Salvador Espriu










Exposició Viladecans- Sinera

Aquest  any  en  motiu  del  Centenari del naixement  del  poeta   català  Salvador  Espriu, el  nostre  grup  de  lectura  fa  un  recordatori de  les  obres   sempre  vigents .
Per  aquest  motiu , hem  assistit   a  l’exposició homenatge,  que a  la  Sala  Ciutat  presenta Viladecans-Sinera.
Traslladar  la magnífica poesia  de  Salvador  Espriu, a llenguatge visual  , ha  estat  un  repte,sobradament  aconseguit,
El  llibre  Sinera ,les 25 pintures  originals  i  els audiovisuals són  una  fidel  interpretació del univers  mític del pensament  espriuà.
Sinera  en  un marc  atemporal ha  aconseguit que  esdevingués el  mite d’un  món  perdut,  d’una banda  el seu món  d’infant  i d’adolescent esfondrat  a  causa  de  la  guerra  civil, de  l’altra ,  el  seu  país  Catalunya.

El pintor combina trets propis d’Espriu amb altres de simbòlics extrets de l’imaginari col·lectiu català.
 Joan-Pere Viladecans ha seleccionat també matèries primeres, com sorra de platja, cendra i blauet, una picada d’ullet a la infància d’Espriu a Arenys de Mar.
Però no es tracta només d’un homenatge a l’Espriu literat. La mostra posa a l’abast del visitant testimonis documentals, com cartes, anotacions biogràfiques i fotografies, que evidencien l’estret vincle que el pintor, des de molt jove i malgrat la diferencia generacional, va mantenir amb el poeta.

"Jo no he volgut il·lustrar ni interpretar sinó acompanyar l'obra d'Espriu, concretament Sinera, que és el poble, el país, el mite que Espriu crea a partir del desencís de la Guerra Civil i de la destrossa col·lectiva que hi va haver. Sinera en llatí vol dir 'cendres', i cendres és el que es va trobar tota aquella generació", explica Viladecans.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada